impreza

Jak wybrać menu na imprezę integracyjną? O czym należy pamiętać?

Personel, który potrafi się ze sobą porozumieć i który łączą dobre relacje stanowi jeden z najważniejszych elementów decydujących o sukcesie firmy. W końcu do pracy, w której panuje miła atmosfera, o wiele przyjemniej się przychodzi, a motywacja do realizowania zawodowych obowiązków wzrasta. Nie ma więc niczego dziwnego w tym, że coraz więcej przedsiębiorstw regularnie inwestuje w organizację imprez integracyjnych. Bardzo istotne jest to, by zaserwować podczas nich właściwe menu. Czym kierować się, aby podane potrawy przypadły do gustu jak największej liczbie gości?

Uwzględnić preferencje wszystkich zaproszonych

Obecnie często spotykane są rozmaite alergie pokarmowe, dlatego kluczowe jest zebranie informacji na ten temat i uwzględnienie ich podczas tworzenia listy dań i przekąsek na wydarzenie. Sporo osób znajduje się także na dietach wegańskich i wegetariańskich, więc trzeba zadbać o to, by oprócz posiłków na bazie mięs znalazły się także te roślinne. Dzięki temu unikniemy niezręcznej sytuacji i rozczarowania, a każdy z zaproszonych znajdzie coś dla siebie. Imprezy integracyjne w Szczecinie nie są rzadkością i większość obiektów jest doskonale na nie przygotowana, dlatego dostosowanie się do tego rodzaju wymagań nie powinno być najmniejszym problemem. Kolejna kwestia to zaplanowanie poszczególnych posiłków.

Najlepiej będzie rozpocząć przyjęcie od podania przystawek, które pozwolą zaspokoić pierwszy głód. W menu powinno znaleźć się ich kilka rodzajów oraz na tyle duża ilość, by mogły być dokładane aż do końca imprezy. Dobrym pomysłem są: małe kanapki, koreczki, deski serów i nadziewane pieczarki. Następnie podajmy danie główne – tutaj najlepiej będzie pozostawić kilka opcji do wyboru. Ciekawie przyrządzone mięso z szeregiem dodatków, opcja dietetyczna w postaci lekkiej, smacznej sałatki oraz dania stworzone specjalnie z myślą o gościach z nietolerancjami pokarmowymi. Najrozsądniej będzie zadbać o to, by na stołach pojawiło się to, co dobrze znane szerokiemu gronu oraz kilka niestandardowych rozwiązań, które wzbudzą zaciekawienie i pozytywnie zaskoczą. Zawsze z entuzjazmem spotykają się także słodkie przekąski w postaci małych babeczek, ciast oraz deserów lodowych.

Aby zabawa była szampańska

Pamiętajmy również o napojach. Tutaj trzeba wyróżnić trzy kategorie: te serwowane na gorąco, takie jak kawa i herbata, soki owocowe i woda oraz alkohole. Jeśli chodzi o imprezy integracyjne Szczecin nie różni się pod tym względem od innych miast – nie może ich zabraknąć na żadnej z nich. Najlepiej gdy w menu uwzględnimy kolorowe drinki o stosunkowo niskiej zawartości procentów, które będzie można niezobowiązująco popijać, a także kilka rodzajów najpopularniejszych alkoholi, takich jak wino, wódka i whisky. Wszystko po to, by trafić w gust możliwie jak największej grupy uczestników wydarzenia. Jak widać przygotowanie karty dań i napojów na takie przyjęcie stanowi pewne wyzwanie jednak przy odrobinie chęci i zaangażowania każdy będzie w stanie sobie z nim poradzić!