croissant

Jak zrobić croissant?

Croissant to bez wątpienia wyjątkowy produkt. Ten pełen maślanego smaku rogalik o delikatnej strukturze podbił serca wielu ludzi na całym świecie. Chcąc zrobić prawdziwe, pyszne croissanty, należy poświęcić im trochę czasu i postępować zgodnie z przepisem. Sprawdź, jak możesz przygotować je samodzielnie.

Jak zrobić croissanty w domu?

Nie ma wątpliwości, że jednym z najbardziej rozpoznawalnych rogalików na świecie jest oczywiście croissant. Jak zrobić ten przepyszny wypiek w domu? Do przygotowania go potrzebne będą Ci takie składniki, jak:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 270 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 15 g cukru,
  • 100 ml lekko podgrzanego mleka,
  • 150 g schłodzonego masła,
  • 30 g masła o temperaturze pokojowej,
  • szczypta soli.

Po przygotowaniu składników możesz już zabierać się za przygotowanie rogalików. Jak zrobić croissanty? Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z poniższym przepisem:

  1. Do miski wsyp 250 g mąki, a następnie dodaj pokruszone drożdże, mleko, jajko, cukier, sól i 30 g masła o temperaturze pokojowej. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie swobodnie odchodzić od miski, po czym przełóż je na posypany mąką blat oraz ugniataj dalej.
  2. Z dokładnie zagniecionego ciasta uformuj kulę i umieść ją w misce. Następnie przykryj ściereczką oraz odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. W trakcie, kiedy ciasto rośnie, połóż 150 g schłodzonego masła na kawałku folii spożywczej i przykryj drugim fragmentem. Następnie spłaszcz całość na grubość ok. 1 cm oraz wstaw do lodówki na 20 minut.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką blat i rozwałkuj  – powinno być większe niż rozgniecione masło.
  5. Na środku rozwałkowanego ciasta połóż przygotowane wcześniej masło, złóż całość kopertę, a następnie dokładnie sklej brzegi.
  6. Odwróć ciasto i rozwałkuj na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm. Następnie złóż krótsze boki do połowy, a długie boki zawiń i lekko rozwałkuj. 
  7. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  8. Po wyjęciu ciasta z lodówki wykonaj ponownie dwa ostatnie wymienione kroki.
  9. Po ponownym wyjęciu ciasta z lodówki rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C oraz ustaw na grzanie zarówno od góry, jak i od dołu.
  10. Gotowe ciasto rozwałkuj do grubości trochę mniejszej niż 1 cm, a następnie wytnij z niego trójkąty o długich bokach i krótszej podstawie.
  11. Zawijaj ciasto, formując croissanty. Jak zrobić to najlepiej? Zacznij od podstawy, którą możesz lekko naciąć, aby rogalik był szerszy, i zawijaj całość ku górze.
  12. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mlekiem – dzięki temu uzyskają ładny kolor po upieczeniu.
  13. Wstaw blaszkę z rogalikami do rozgrzanego piekarnika i piecz croissanty ok. 25-30 minut, aż do uzyskania złotego odcienia.

Teraz wiesz już, jak zrobić croissant. Pamiętaj, że dobre wypieki to szereg prób i błędów, a w szlifowaniu umiejętności cukierniczych mogą pomóc Ci np. szkolenia lub kurs cukierniczy online. 

Jak przygotować croissanty z nadzieniem?

Zwykły, tradycyjny croissant to przepyszny wypiek, którym codziennie zachwyca się wielu konsumentów, jednak nie jest to przysmak dla każdego. Dla osób, które nie lubią słodkości bez dodatków, powstały croissanty z nadzieniem.

Jak zrobić croissanty z czekoladą? Otóż wystarczy, że przed zawinięciem rogalika położysz na nim ulubiony rodzaj słodkości. Może być on w kostkach, ponieważ pod wpływem temperatury ulegnie rozpuszczeniu. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat robienia rogalików i przygotowywania innych wypieków, to możesz skorzystać z kursów i szkoleń online.

Jeśli robisz croissanty w domowym zaciszu, to z pewnością szkolenie nie jest niezbędne. Warto jednak skorzystać z kursów cukierniczych online, aby rozwijać swoje umiejętności i się dokształcać. Obecnie w Internecie znaleźć można wiele ofert szkoleń, które przydadzą się nie tylko osobom zajmującym się cukiernictwem zawodowo – np. prowadzą niewielką piekarnię lub cukiernię. Z kursów dowiesz się między innymi, jak przygotowują ciasto szefowie kuchni, jakie są sposoby na zwijanie rogalików, a także jak zrobić croissanty z czekoladą lub innym wypełnieniem.