pub

Jak założyć własny pub z piwami kraftowymi?

W dzisiejszych czasach wielu ludzi podejmuje decyzję o założeniu własnej działalności gospodarczej. Prowadzenie biznesu może być bowiem skuteczną metodą walki z bezrobociem oraz sposobem na wygenerowanie sporych zarobków. Jest to idealna opcja dla osób z pomysłami, umiejętnościami i wiedzą w konkretnym zakresie.

Ostatnimi czasy dość często uwaga jest zwracana na możliwość otwarcia własnego pubu z tak zwanymi piwami kraftowymi, czyli niskoprocentowymi produktami alkoholowymi z wyższej półki. Założenie takiego biznesu wiąże się z potrzebą zadbania o wiele ważnych kwestii.

Pub z piwami kraftowymi – Wrocław i inne miasta

Oczywiście puby posiadające w swoich ofertach piwa kraftowe można zakładać na terenie Wrocławia, a także wielu innych miast Polski. Sprawą niezwykle ważną jest zadbanie o odpowiednie miejsce potrzebne do prowadzenia biznesu. Wybierając lokalizację, warto dowiedzieć się czegoś więcej na jego temat. Pułapką może być na przykład lokal po innym pubie, który posiadał złą opinię wśród wielu ludzi.

Z drugiej strony warto pomyśleć o lokalach, w których była prowadzona podobna działalność o pozytywnym odbiorze. Jest to rozsądne rozwiązanie pod względem oszczędności na tworzeniu odpowiedniego zaplecza, magazynu, łazienki, strefy barowej, itp. Jeśli jednak lokal nie został przystosowany do prowadzenia takiej formy działalności, to zachodzi konieczność poniesienia kosztów związanych z jego zaplanowaniem, przygotowaniem i wyremontowaniem. Oczywiście, przestrzeń można kupić na własność albo wynająć.

Załatwianie spraw formalnych

Otwierając pub z piwami kraftowymi we Wrocławiu oraz innych zakątkach naszego kraju, trzeba pamiętać o prowadzeniu biznesu zgodnego z przepisami obowiązującymi na terenie Polski. Oznacza to, że bardzo istotną kwestią jest założenie działalności gospodarczej powiązanej ze sprzedażą alkoholu i z szeroką branżą gastronomiczną. Na jej bazie prowadzone będą rozliczenia z pracownikami czy urzędem podatkowym.

Oczywiście. prowadzona firma musi posiadać koncesję, czyli zezwolenie na sprzedaż alkoholu w danym miejscu. Jest udzielana przez gminę na podstawie dokumentów udzielanych przez właściciela lokalu (np. spółdzielni albo wspólnoty mieszkaniowej). W pierwszej kolejności warto dowiedzieć się, czy w ogóle istnieje szansa na uzyskanie koncesji. Następnie można podjąć odpowiednie kroki. Uzyskanie jej zależy od położenia lokalu w odpowiedniej odległości od szkół, kościołów, szpitali i innych miejsc. Poza tym każda gmina posiada własną uchwałę dotyczącą ilości miejsc na jej terenie, które mogą zajmować się sprzedażą alkoholu. Istotne jest też wyrobienie książeczki sanepidowskiej.

O czym jeszcze warto pamiętać o otwieraniu pubu z piwami kraftowymi we Wrocławiu?

Prowadząc pub z piwami kraftowymi we Wrocławiu lub innych polskich miastach, dobrze jest pomyśleć o zatrudnieniu wykwalifikowanych pracowników z branży barowej. Jeśli chodzi o towar, warto poszukać w Internecie sprawdzonych hurtowni oraz producentów wysokiej jakości piw. Ofertę można uzupełnić również o napoje bezalkoholowe czy też różne posiłki i przekąski. Opcji istnieje bardzo wiele, a zależą one od możliwości oraz pomysłowości przedsiębiorcy prowadzącego taki biznes.